Rundtur i Andalusien
Rundtur i Andalusien.. Andalusien er Spaniens mest besøgte område. Solkysten, Costa del Sol, tiltrækker mange turister, der hvert år søger mod Spaniens skønne ferieparadiser i jagten på vidunderlige varmegrader og livsgivende solskin
Andalusien er et sandt skatkammer af spændende kulturoplevelser og feriemål. Regionens størrelse gør, at man på bare en uge eller to kan nå langt omkring i bil, og heldigvis kan man i Spanien leje bil ret billigt. Det er baggrunden for den rejsebeskrivelse, som folder sig ud over de følgende sider. Tag med på ’road trip’ i Andalusien.
Rejsen begynder i Malaga
Malaga er den største by på solkysten, Costa del Sol. Her lander Norwegian-flyene fra Aalborg, København og Billund samt andre selskaber og det er i Malaga, man finder en af Spaniens største turistattraktioner, Museo Picasso. Det åbnede i 2003 til ære for byens store søn, maleren Pablo Picasso. Museet har til huse i San Agustín 8 i Palacio de Buenavista, en bygning fra 1500-tallet. Samlingen pa 155 malerier, tegninger, grafik, skulpturer og kunsthåndværk er doneret af kunstnerens svigerdatter og barnebarn. Det er en stor oplevelse, hvis man er kunstinteresseret. Du finder Picasso siddende pa en bank på Plaza De La Merced i Malaga, hvor han har siddet siden 2008, støbt i bronze med skitsebog og blyant 100 meter fra det sted, hvor han blev født d. 25. oktober 1881. Midt i Malaga finder man også en statue af H. C. Andersen, der skuer ud over havneområdet. Eventyrdigteren elskede Malaga, byens befolkning og det solrige klima – og skrev adskillige rejsebreve fra byen. Malagas domkirke er ogsa et besoø værd, hvis vejret er til en bytur. Det letteste er at tage toget ind til byen eller parkere bilen ved det store indkøbscenter, Plaza Mayor, og tage toget derfra. Du kan finde mange henvisninger pa internettet. Malaga er ikke blot en by men også en provins, der omfavner de fleste af byerne på Costa del Sol. Nogle af de ældste turistbyer på kysten er lidt nedslidte, men det er stadig muligt at finde fine strande og hyggelige turistbyer nord og syd for Malaga. Vejret er som altid solrigt og varmt, og allerede i marts blomstrer mandeltræerne. Andalusien strækker sig helt til grænsen til Portugal med små hvide byer af hvidkalkede huse. Den nærmeste er Mijas, der ligger pa en bjergside kun fem kilometer fra stranden og 18 kilometer fra lufthavnen – og bare 428 meter over havet. Det er nok til en fantastisk udsigt over kystlinjen, og det er dejligt svalt, hvis der er for hedt pa stranden. Byen er en labyrint af smalle brostensgader med hvidkalkede, andalusiske stenhuse. Bilen må du parkere uden for byen og gå rundt eller leje en æsel-taxa.
Den arabiske arv
Andalusien adskiller sig fra det øvrige Spanien på grund af områdets arabiske arv og kulturminder. Araberne bredte sig ud over Nordafrika, og i år 711 krydsede de Gibraltarstrædet, invaderede Andalusien og blev der i næsten 800 år. Det blev en storhedstid for Andalusien. Påvirkningen fra araberne er tydelig i arkitekturen, kulturen og musikken i Andalusien. Araberne kom fra Marokko og omegn, og spanierne kaldte dem derfor maurerne. De var helt fremme i skoene, når det gjaldt handel, videnskab, landbrug, kunst og opførelse af pragtfulde bygningsværker; især i Granada, hvor de mauriske konger boede i overdådige paladser omgivet af pragtfulde haveanlæg. Efter langvarige krige og belejringer af maurernes fæstningsbyer gennem hundredvis af år blev maurerne sat på porten af Spaniens katolske konger og dronninger. I 1492 vandt spanierne de afgørende sejre, og de sidste mauriske krigsherrer måtte overgive sig og forlade Spanien. Heldigvis kan vi stadig beundre de mauriske fyrsters paladser og haveanlæg med rislende vand i den mauriske højborg Alhambra i byen Granada, og den mauriske moské i byen Cordoba. Blot 100 år efter moskéen blev opført, var maurerne jaget på flugt, og en kristen domkirke blev bygget ind i moskéen. En lidt sarpræget men spændende sammenblanding af to religiøse bygninger. Mens maurerne var ret tolerante over for de kristne spaniere viste sejrherrerne, det katolske regentpar, droning Isabella og især kong Ferdinand, ingen pardon med ikke-katolikker. Det gik især ud over den jødiske befolkning, som fik valget mellem at blive gode katolikker eller blive brandt på balet. Bogen ‘Lagen fra Zaragoza’ fortæller historien om en jødisk lage, som undgik bålet.
Bjergbyen Ronda
Vil man for alvor opleve autentisk kultur i Andalusien, kultur, natur, vin og god mad, skal man væk fra Solkysten og ind i landet med bil eller bus og tog. Desuden er der rutefly mellem de store byer i Andalusien. Bjergbyen Ronda godt 50 kilometer fra Solkysten er en god begyndelse. En smuk tur i bil til en by med en fantastisk beliggenhed på et klippefremspring over en svimlende 150 meter dyb kløft. Hele tre broer fører over kløften. Den nyeste, Puente Nuevo, er et mesterværk bygget i 1788. Et af byens bedste hoteller ligger på kanten af klø ften med en fantastisk udsigt. Rondas tyrefægterarena, Plaza de Toros, bygget 1785, er den største i Spanien og bruges stadig, og der er mulighed for rundvisning. En gåtur i den gamle bydel er mere spændende. Der er mange andre småbyer, hvis man fortsætter rejsen mod vest til sherrybyen, Jerez de Frontera, hvor vinproducenter tilbyder rundture blandt gamle vintønder og tilbyder smagsprøver. Det er også her, at den kongelige andalusiske rideskole, Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre, giver rideopvisninger.
Gibraltarklippen
Man kan også tage en omvej forbid Gibraltarklippen, Andalusiens sydligste punkt, som stadig er en britisk kronkoloni. Engang et vigtigt militært støttepunkt for englænderne, nu en turistattraktion og et finanscenter med toldfrie butikker. Spanien raser da også, men beboerne i Gibraltar har ved flere afstemninger vist, at de vil forblive britiske. Pladsen er sa trang i Gibraltar, at bilvejen fra Spanien går over flylandingsbanen. Man kan komme helt op på den øverste del af klippen med minibusser og med en svævebane, der afgår fra den botaniske have. Her kan du fa en storslået udsigt til Afrika og ind over Spanien samt mulighed for at måde de halvtamme, men til tider aggressive, Gibraltaraber. Andre seværdigheder er Gibraltar Museum og drypstenshulen, Skt. Michael Grotte.
Sevilla i festtøjet
Når vi nu er på de kanter, fortsætter vi til den flotte storby Sevilla efter en afstikker til den lille, hyggelige by, Vejer de la Frontera. Sevilla er en hed by om sommeren, og derfor er den bedst at besøge forår og efterår. Påsken markeres med store religiøse processioner, hvor forskellige broderskaber bærer rundt pa bibelske figurer for at levendegøre Jesus’ lidelser og død. To uger efter følger Sevillas store byfest, Feria de Abril, hvor der i bymidten festes fra klokken tre om eftermiddagen. Unge mand er iført stramt tøj og bredskygget hat, højt til hest, og med kæresten bagpå i flamingolignende antræk. De indtager gaderne, ligesom der køres med hestevogne. Ved spisetid samles byens gamle familier i private familie stande, men der er også offentlige stande for bl.a. turister. Hele aftenen er der fest, dans, sang og bægerklang. Festlighederne varer en uge. Turistbusser og hestevogne kører rundt til de største seværdigheder i Sevilla. Prøv også en gåtur i de smalle gader med duftende appelsintræer i den gamle bydel med det jødiske kvarter, Santa Cruz. Og kik indenfor i Katedralen med en enorm sarkofag, som indeholder de jordiske rester af Amerikas opdager, Christoffer Columbus. Det siges i hvert fald at vare Columbus, for i hovedstaden i Den Dominikanske Republik, Santo Domingo, som Columbus grundlagde, mener man, at søfarerens jordiske rester ligger i en kiste i byens domkirke, og at det er hans søn, der ligger i Sevilla. Sevilla tog imod mange af de tungtlastede skibe fra Amerika og byggede bl.a. Guldtårnet, Torre del Oro, en af Sevillas mange seværdigheder.
I Columbus-land
Columbus’ første rejse til Amerika started fra den lille by Palos de La Frontera længere vestpå, tæt på byen Huelva. Columbus havde fået den fikse ide, at det var hurtigere at sejle mod vest for at komme til Østens guld og andre rigdomme end at tage turen syd om Afrika. En fejltagelse der skyldes, at Columbus havde beregnet jordens omkreds til en fjerdedel af den virkelige størrelse. I 1492, da maurerne var smidt på porten, lykkedes det ham endelig at få droning Isabella med på ideen og bekoste en ekspedition med tre sma skibe. Amerikas opdager satte aldrig foden pa det amerikanske fastland på sine fire rejser, men opdagede en masse øer i Caribien, som han naturligvis kaldte De Vestindiske Øer. Han fandt til sit held passatvinden, der blæste de tre skibe over Atlanten, og viste således vejen for sine efterfølgere. Officielt blev han sendt af sted for at omvende de indfødte hedninge til kristendommen. Uofficielt var det guld, han og hans sponsorer var ude efter. Nær Palos de la Frontera ligger klosteret La Rabida, hvor Columbus boede, mens han løb de kongelige på dørene for at få penge til sit projekt. Det er i dag et spændende museum. I en lille havn ved floden, der fører ud til havet, ligger kopier af Columbus’ tre små skibe. I Palos kan man se brønden, hvor søfolkene fyldte vandtønderne for rejsen, og kirken, hvor de bad om god vind.
Domkirke i moskéen
Tilbage i Sevilla kan man hoppe på højhastighedstoget, AVE, der suser til Córdoba pa bare 40 minutter. Det er maurernes hellige by med en gigantisk moské båret af 1.000 søjler. Efter maurerne var sat på porten, byggede den spansk-tyske kejser Karl V. en katolsk domkirke inde i den store moské. En fascinerende stilforvirring. Næste stop, Granada, med besøg i maurernes fæstnings- og paladskompleks, Alhambra, med pragtbygninger og imponerende haveanlæg, hvor vand spiller en stor rolle. Alhambra er Spaniens nationalsymbol og bestemt et af Spaniens mest imponerende bygningsværker. I bydelen Sacromonte er en stor del af de hvidkalkede huse faktisk huler, som er gravet ind i bakken. Her bor især sigøjnerfamilier, der holder flamingofester om aftenen.